сряда, 28 октомври 2009 г.

ЗА БЪЛГАРСКАТА ЖУРНАЛИСТИКА И БОЛНИТЕ МОЗЪЦИ(НА НЕЙНИТЕ АВТОРИ). ИЛИ КАК ИСКАХ ДА СТАНА МАЙМУНА

Напоследък в журналистическите среди се появявят все по-малко заинтригуващи аудиторията факти. Изглежда българския журналист страда от закъсняла форма на олигофрения проявяваща се в олицетворяване на фактите и склонност към ожълтяване на случващото се. Но дали проблема се крие в българския журналист или в консуматора на неговия продукт. Този факт продължава да стои като неразгадан въпрос в Световната наука. Множество учени от редица престижни академии и университети се опитват да намерят разковничето на българската мисъл и не могат да открият как и защо българския социум започна да добива сходство с овцата Доли. А именно ментална рахитичност и склонност към бързо и градивно дееволюиране.

Въобще какъв е смисъла на дотук изписаното, което и да е светило в областта на обществените дейности не може да каже със сигурност или ако се опита да отговори то определено ще сгреши защото автора на статията не е от журналистическото поприще и определено всичко в главата му е бистро и продиктувано единствено от чувство за съвършенство. А това, за жалост, продължава да е една неизследвана област от журналистическата гилдия и тяхната все по-свиваща се публика.

Както казах позиционирането на един елемент в пространство зависи от неговите характерни свойства и тези на елементите около него. Не може един атом хелии да направи молекула с един атом водород, защото това противоречи на всички химични закони. Не е възможно да се привличат и положителните полюси на магнита, но явно има малки изключения, които могат да бъдат засечени в столичен парк в днешния ден. В науката няма нищо окончателно, така че до откриването на извора всеки може да пие от блатото и това няма да е проблем. Но дали извора не е открит, а всички продължават да пият от жабурняка? Отговора като че ли е пред нас, но ние забиваме поглед в мизерията и и се кефим. Еми да, че що да пиеш прясна вода като може и тинест гнилоч. И от къв зор да четеш западна преса щом си имаме наша родна. То поне едно българско нещо да се научим да уважаваме.

Колкото и да търся отговора не мога да намеря въпроса и имам съмнения че това е следствие от нещата, с които все така упорито продължавам да се занимавам. По дяволите трябва да тегля чертата на журналистиката, та нали тя ме превърна в това което съм -преуспял и богат, а аз исках да съм просто една маймуна!

Няма коментари: